Mee naar de Carrera Panamericana 2006

Bob d’Automag    2006-10-30 12:32:00   


 De Franse VERSIE / la version française

de belgen & nederlanders naar Mexico :

 Geert Boels & Bart Roes met een Triumph TR2 van 1953, deelname in de "Classe Sport Menor" (de echte classe zoals ze vroeger in de Carrera was !.
 Frans Van Rijckeghem & Jo Van Aeken menen de start met de MGB GTS 2000 in classe Historic A.
 Bastiaens Johan & Vandenbroeck Jef aan boord van een Cortina Lotus MKII in classe Historic A.
 Lankers Lisa & Neeskens Paul de nederlanders met de Healey Austin Healey in classe Historic B.
 Roland de Bargilli met de Porsche 356 in classe sport Menor.

de Route :
 donderdag 9/11 : Preclasificación Veracruz
 vvrijdag 10/11 : Veracruz - Veracruz
 zaterdag 11/11 : Veracruz - Puebla
 zondag 12/11 : Puebla - Querétaro
 maandag 13/11 : Querétaro - Morelia
 dinsdag 14/11 : Morelia - Aguascalientes
 woensdag 15/11 : Aguascalientes - Zacatecas
 donderdag 16/11 : Zacatecas - Monterrey

kijk even mee ...

 Foto Album van de Carerra Panamericana

 Los Resultados Absolutos !


De eindmeet !

Vandaag was het de laatste dag, met heel wat kilometers voor de boeg om het einde in Monteray te halen.

De eerste special van vandaag was een echte snelheidsmeting, gewoon om te kijken hoe hard elke wagen gaat. Het was een proef van 8 km met maar enkele bochten.
De laatste proef van de rally zou het circuit van Monteray zijn, maar de organisatie was blijkbaar vergeten om hier toestemming voor te vragen en dus werd deze proef geneutraliseerd.

Nadien moesten de wagens naar de universiteit voor een kleine huldiging.
Geert had vandaag problemen met zijn motor en kon niet voluit gaan. De andere teams hadden geen problemen.

De uitslagen :
 Lankers - Neeskens eerste in de klasse
 Van Rijckeghem - Vanaken eerste in de klasse
 Guichaue - Hardy tweedein de klasse
 De Troisy - Schokaert eerste in de klasse
 Boels - Roes tweede in de klasse

Einduitslag :
 Lankers Lisa - Neeskens Paul eerste in de klasse historic B en derde algemeen in de klasse historic

 Frans Van Rijckeghen - Jo Vanaken eerste in de klasse historic A+ en vierde in de klasse historic

 Thierry Guichaue - Marc Hardy tweede in de klasse historc A+ en zesde in de klasse historic

 Pierre de Troisy & Pierre Schockaert vierde in de klasse en zesde algemeen in de Panamericana klasse, normaal waren zij de winnaars van de wedstrijd, maar omdat zij een TK gemist hebben, wat hier normaal met twee minuten straftijd bestraft wordt, hebben zij een straftijd gekregen van twintig minuten, om een mexicaan te laten winnen.

 Geert Boels - Bart Roes tweede in de klasse toerisme Mayor en tiende algemeen in de Panamericana klasse


De Politie, uw vriend

Waarschijnlijk zijn er weinig landen ter wereld waar de politie zo behulpzaam is voor een rally als hier in Mexico. Een uur voor de doortocht van de deelnemers staan op de verbinding op alle kruispunten en invalswegen politie, die alles wat met de rally te maken heeft voorrang geven. Het hoofd van de federale politie van Mexico, dhr.Juliotovar rijdt voor de nul wagen en zijn adjunct rijdt als sluitingswagen. Op de etappes zijn alle zijwegen afgezet door politie.
Het is moeilijk te schatten hoeveel duizend agenten voor dit hele gebeuren opgetrommeld zijn. Ook wij met onze wagen met de officiële wedstrijdstickers krijgen overal voorrang.

De wedstrijd van vandaag ging van Aguascalientes naar Zacatecas met een etappe van Asentos naar Tepezala over een afstand van 14,23 km. Dit is een zeer snelle en bochtige berg die moest overwonnen worden, net zoals de andere proeven van vandaag. De tweede ging van Cuauhtémoc naar Zacatecasover over een afstand van 6,55 km. Daarna was het nog tweemaal La Bufa. De beruchte en gevaarlijke berg die langs beide flanken beklommen werd. Normaal sneuvelen er hier elk jaar nog een paar wagens.

Geert werd vandaag tweede in de klasse en de andere Belgische en het Nederlandse team behaalden de klasse overwinning


Day 5 : Probleemdag voor de teams

Vandaag moesten de twee etappes van Mil Cumbres in tegenovergestelde richting gereden worden op een nat wegdek, wat toch wel voor de nodige spanningen zorgde bij de piloten.
Ook de tweede stage van gisteren moest omgekeerd gereden worden en dan kwam er voor de middag nog een vierde bij tussen Queréndaro en Maravatio goed voor 9,44 km, tel daar nog de 270 km verbinding bij en de voormiddag was goed voor een 365 km.

Het werd hoog tijd dat het service was, want Lisa had problemen met de achterophanging en bij Geert waren er twee wielbouten afgebroken van het linker achterwiel. Na de nodige herstellingen konden de teams van start gaan voor nog twee klassementsproeven van 17,47 km en 13,49 km en nog maals 140 km verbinding. Dit brengt het totaal van vandaag op 572 km en was voor de meeste teams een zeer vermoeiende dag.

Frans had na de middag af te rekenen met een motor die drie maal is stilgevallen op de kp en bij Geert was na de middag de ontsteking verlopen, waardoor hij geen vermogen meer had.
Maar de teams hebben de finish gehaald in Aguascalientes.

Morgen gaat de tocht verder naar Zacatecas en krijgen de teams een halve rustdag, want de eerste start is pas om 12 uur, maar als derde proef staat er de snelle La Bufa op het menu.

De uitslag van vandaag :
In het dagklassement was Lisa en Frans en het team van Schockaert eerst in de klasse en Geert tweede, maar de juiste uitslag is nog altijd niet bekend, want men blijft serieuze problemen ondervinden met de rekenkamer.

Minder goed nieuws is dat de navigator van de jaguar nog altijd op intensieve ligt en dat het de slechte kant uit gaat, in de wandelgangen laat men al een ballonnetje los dat hij het niet zou halen.


Dag 4 : Van Querétaro naar Morelia

Vandaag stonden er 4 klassementsproeven op het menu.
De eerste ging van Huimilpan naar Ameacio en was een proef van 8,22 km. Voor de meeste teams was dit geen probleem, daarna service en dan kon het zwaardere werk beginnen want men trok terug de bergen in.
De tweede proef ging van Zinapécuaro naar Huajumbaro over een afstand van 10,25 km.

Daarna kwamen er voor de piloten twee gevreesde maar spectaculaire proeven in Mil Cumbres. Dit is een zeer bochtig en bergachtig parcours waar toch de nodige gevaarlijke punten in voorkomen. Zo is er bijvoorbeeld een lange linkse bocht waar aan de binnenkant het asfalt weg is en waar men putten heeft van 50 tot 60 cm met daarnaast een afgrond van 200 meter. Op de laatste proef heeft Lisa ondervonden wat voor putten er in de baan zaten, want de linkerophanging vooraan is afgebroken. Zij heeft de finish nog wel gehaald en daarna de ophanging met spanbanden vastgesjord om zo aan de service op het einde van de dag te geraken.

Minder goed was het voor het Zwitserse team Schellinger - Chousal want zij belanden ongeveer 120 meter lager tussen de bomen. Hun wagen stond recht omhoog tegen een boom en de co-piloot zat met zijn benen geklemd. Voor de piloot valt alles nogal mee, maar de co-piloot ligt momenteel op intensieve. Hij is met zijn hoofd tegen de rolkooi gebotst en die is langs zijn zijde serieus ingedeukt.
Vandaag hebben we ook kunnen zien hoe de tijdopname aan de finish gedaan wordt.

De man met de vlag zwaait een wagen af , kijkt dan op zijn horloge en zegt tegen de tweede man het uur dat hij dan op zijn horloge ziet. Bij de vraag of dit voor elk voertuig hetzelfde is krijgt men dan als antwoord dat het toch niet op een paar seconden steekt. Dit is blijkbaar de Mexicaanse mentaliteit.

De belgisch-nederlandse uitslag van vandaag :
 Lankers - Neeskens 14e vandaag en 11e algemeen
 Van Rijckeghem - Vanaken 19e vandaag en 16e algemeen
 Boels - Roes 21e vandaag en 21e algemeen, maar na de rechtzetting van de drie minuten van gisteren werd dit 14e algemeen


Van Puebla naar Querétaro

Deze ochtend moesten de teams al om 6u30 klaar staan op de markt van Puebla om de verbinding aan te vatten naar Mexico City. Daar moesten drie rondjes afgelegd worden op het circuit als voorprogramma van de Champcar. Wij hadden gehoopt om Gelenaar Jan Heylen die hier in mee rijdt en die de meesten van ons persoonlijk kennen hier even te ontmoeten, maar van de panamericana mochten enkel de teams via een zijingang het circuit op en via een andere zijingang er weer af. Daarna stond de hel op het programma om ongeschonden door Mexico City te geraken om via een verbinding van 180 km op de tweede kp te geraken. Deze gaat van Caldereyta naar Jalpan over een afstand van 10,31 km en is één grote afdaling. Als men hier een bocht mist kan men gemakkelijk 300 m naar beneden storten. Het is zeer bochtig en enorm snel.

De derde proef van vandaag is van Higerillas naar San Pablo Toliman over een afstand van 14,8 km en de laatste gaat van San Pablo Toliman naar Bernal over een afstand van 10,11 km. Daarna trekt het konvooi naar Querrétaro.

Dit was ook de laatste proef voor Santiago en Vandenbroeck want van hun Ford Lotus Cortina heeft een zuigerstang het begeven en de wagen zal noodgedwongen naar België verscheept worden, zodat het team nog enkele dagen vakantie kan nemen.

Over de uitslag van vandaag kunnen we nog niet veel zeggenwant hetgeen momenteel voorhanden is bevat nog een hoop fouten.
Op de pilotenmeeting werden Boels-Roes gehuldigd voor een tweede plaats
Het team Lankers- Neeskens werd ook gehuldigd voor een tweede plaats

Santiago en Vandenbroeck voor een derde plaats en Vanreyckeghem-Vanaken ook voor een derde plaats
Het team Pierre de Thoisy (Fransman) en de belg Pierre Schckaert wonnen de klasse Turisimo Mayor en staan momenteel op de eerste plaats algemeen.

cactus café !

In Mexico is het circus nu pas echt begonnen.

De tocht van vandaag ging van Veracruz naar Puebla. Normaal waren er voor de teams drie klassementsproeven . De eerste KP ging van Huatusco naar Tamarindo over een afstand van 8,15 km.

De tweede ging van Fortin naar Huatusco over een afstand van 10,2 km. Maar om veiligheidsredenen werd de tweede klassementsproef geneutraliseerd. Het systeem van proeven hier is dat men een half uur voor de doortocht van de deelnemers de weg in tegenovergestelde richting afsluit. De federale politie sluit de eventuele kruispunten af, men wacht tot het meegaande verkeer van de baan is en men kan starten. Omdat deze klassementsproef in de bergen gelegen was en er nogal wat vrachtwagens over de weg ktopen kon de proef niet tijdig vrijgemaakt worden en besliste men om ze te neutraliseren.

Na de service was er nog een derde proef van Tehuacàn naar Orizaba over een afstand van 13,79 km. Daarna trok de karavaan naar Zocalo de Tehuacan. Hier barste het eerste feest los. De wagens moesten zich in het centrum een weg banen tussen duizenden Mexicanen die speciaal kwamen om de voertuigen te bewonderen. De piloten moesten één voor één op het podium voor een klein interview en een dansje met de plaatselijke schonen. Bier werd verkocht in bekers van een liter, maar voor iedereen die iets met de wedstrijd te maken heeft is het allemaal gratis. Nadien werd van de piloten verwacht dat zij nog een uurtje handtekeningen uitdelen, want zij worden aanzien als echte helden. Dan moest men zich terug een weg banen tussen de mensenmassa om de verbinding verder te zetten naar Puebla. Het zelfde tafereel herhaalde zich hier en er werd weer uitbundig gefeest.

De resultaten van de dag. Lisa en Paul eindigden op een 15e plaats, Geerte en Bart op een 18e plaats, Frans en Jo op een 22e plaats en Santiago en Jef die vandaag terug van de partij waren eindigden op een 33e plaats.

Een totale uitslag van de twee dagen is er nog niet, maar volgens we zelf kunnen uittellen is het verschil tussen de eerste en de twintigste slechts 25 seconden, zodat er nog avn alles mogelijk is.


Carrera news dag 1

Vandaag was de eerste wedstrijddag met acht klassementsproeven.

Er moest een afstand van 330 km afgelegd worden en men zou eerst vier proeven rijden in de ene richting. Daarna service en dan de vier proeven in omgekeerde richting. In laatste instantie werd beslist dat proef 3 en 6 geneutraliseerd zou gereden worden omdat het wegdek in een veel te slechte staat verkeerde. Geert heeft dit aan den lijve moge ondervinden want hij heeft daar een velg krom gereden. Verscheidene teams ondervonden hinder vandaag en er zijn heel wat brokken gemaakt.

De Amerikaan Jerry Churchill die getipt werd als grote kanshebber op de eindoverwinning ging een aantal keren over de kop en herleide zijn Oldsmobile tot schroot. Evenals de omgebouwde politiewagen die de wedstrijd meereed, hij belande enkele meters lager in de sloot. Op terugweg zagen we ook nog enkele voertuigen die in brand hadden gestaan.

Voor een aantal Belgen was het ook een mindere dag, want Santiago zijn cilinderkoppakking begaf het na de tweede kp, ter plaatse werd door het service team een nieuwe geplaatst, maar na enkele uren kreeg men de wagen niet meer gestart. Op sleep heeft men de 100 km overbrugd om aan het het hotel te geraken, daar werd het euvel snel verholpen door Dick, van het service team van Franske . Roland de Bargilli had problemen met benzinetoevoer en heeft maar twee klassementsproeven, later bleek dat de wagen nog maar op drie cilinders draaide en werd besloten om de wagen terug richting België te verschepen. De Nederlandse Lisa Lankers had problemen met een V-riem die twee maal los kwam, waardoor de koeling uitviel. Gelukkig was het telken op het einde van een klassementsproef waardoor zij de eerste dag volledig heeft uitgereden, maar wel veel tijd verloren.

Geert Boels en Frans Van Rijckeghem hebben beiden een aantal plaatsen goedgemaakt en schuiven zo verder op naar voor.

Voor het dagklassement vielen Frans en Lisa in de prijzen. Frans werd tweede in de klasse historic A en Lisa in de klasse historic B.
Momenteel is het één uur ’s nachts en de juiste uitslag van vandaag is nog niet bekend. Blijkbaar heeft men hier serieuze problemen in de rekenkamer. Maar morgen ochtend zullen we zien welke de volgende startvolgorde is.


Carrera News Dag 0

Vandaag werd de kwalificatie gereden voor de startpositie te bepalen.

De Belgische en het Nederlandse team brachten het er zeker niet slecht vanaf.

Uitgezonderd Santiago en El Cervecero (zij willen niet meer met hun echte namen vernoemd worden), zij waren grandioos te laat aan de start van de kwalificatie en mochten daardoor niet meer starten en konden dus enkel als toeschouwer de wedstrijd volgen. Zij zullen dus morgen als laatste in hun klasse moeten starten.
Geert en Bart reden een tijd van 5 min 47, Lisa en Paul draaiden een tijd van 5 min 58 en Frans en Jo een tijd van 6 min 08. Tot welke startplaats dit leide kunnen we momenteel nog niet zeggen, want de uitslag is nog niet officieel.. Volgens de laatste berichten zou Roland de Bargilli na de etappe zonder benzine gevallen zijn, maar de service heeft dit euvel snel opgelost, tijdens de etappe heeft hij hier ook al hinder van ondervonden. Achteraf bleek alleen dat er een benzinefiltertje verstropt zat..

De eerste brokken zijn vandaag ook al gemaakt Carlos Castillio herleide zijn Studebaker al tot schroot door over de kop te gaan en Benjamin de la Pefla ging met zijn Mini frontaal in de vangrail.

Het circus is dus echt op gang gekomen vandaag. Dit mochten konden we zelf ondervinden vandaag. Onze kleine Chevvy heeft een tot van 185 km/h en nu hij bestckerd is en de Carrera kleuren gaat de politie op de autoweg gewoon aan de kant rijden zodat wij doorkonden. De normale maximum toegelaten snelheid op de autoweg is 110.

Verder valt er vandaag niet veel nieuws te melden, maar morgen begint het echte werk met 8 etappes voor de boeg.

Na de pilotenhearing bleek de volgende startpositie :
 17e plaats Boels-Roes
 22e plaats Lankers-Neeskens
 27e plaats Van Rijckeghem-Van Aecke
 52e plaats De Bargilli-
 71e plaats Santiago-Van den Broeck

Un message, un commentaire ?

modération a priori

Attention, votre message n’apparaîtra qu’après avoir été relu et approuvé.

Qui êtes-vous ?
Ajoutez votre commentaire ici

Ce champ accepte les raccourcis SPIP {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> et le code HTML <q> <del> <ins>. Pour créer des paragraphes, laissez simplement des lignes vides.